Entegrasyon, entegrasyon, entegrasyon…

Gürcan Yücel – Yazılım Direktörü

Müzik dinlemeyi sever misiniz? Ben öyle hep kulaklıkla dolaşanlardan ziyade keyifli zamanlarda keyfime uygun müzikler dinlemeyi çok severim. Bir dönemdir de “2 cellos” isimli gruba takmış durumdayım. Grup dediğime bakmayın adı da üzerinde ya, 2 kişilik dev orkestra! En iyi becerdikleri şey ise en  bilindik şarkıları çello ile çalmaları. Geçmişimizin en  bilindik Michael Jackson parçalarını bile çello ile yorumlayabilmeleri. Geçmişin çellosu ile günümüzün şarkıları, geçmişin şarkıları ile günümüz çellosu!

Kurumsal gözle baktığımızda teknoloji ihtiyaçları o kadar genişledi ki, ihtiyaçlara sıfırdan cevap vermek artık çok zor. Sadece yazılım alt yapısı hazırlayan onlarca, yüzlerce firma var. Yazılım projelerini daha planlarken bile aklımızdan geçen teknoloji evrilmiş olabiliyor. Kurumlara baktığınızda ihtiyaçları karşılamak adına koca koca sistemler kurulmuş durumda. Hele bir de yıllardır kimsenin dokunmaya cesaret edemediği, özel yazılmış, teknik desteği bile kalmamış teknolojilerin kullanıldığı “legacy” denen tarihi uygulamalar, entegrasyonlar var. Sistemler arası verinin taşınması, ihtiyaçlara göre entegrasyonların şekil değiştirmesi, yeni ara yüzlerin gelmesi, eskilerinin yeni ihtiyaçlara göre düzenlenmesi bir çok bilişim departman yöneticisinin korkulu rüyası. Diğer yandan terzi usulü yazılım projelerinin riskleri, yönetim ve yaşatma zorluğu da cabası. Bu sebeplerden koca koca şirketler hayatını excel odaklı sürdürmeye devam ediyorlar.

Tam bu noktada geçmişin en bilindik teknolojilerini, günümüz teknolojileriyle entegre etme ihtiyacı doğuyor. Ortada bir orkestra şefinin tüm sistemler arası veriyi yönetmesi, hızlı gelişen ihtiyaçlara bir o kadar hızlı tepki vermesi, veriyi izleyebilmesi, ölçebilmesi ve sürekliliği sağlayabilmesi gerekiyor. İşte PaperWork tam da bu noktada devreye giriyor.

  • PaperWork, çok katmanlı geliştirilmiştir. Tüm iş mantığı Content Server adı verilen uygulama sunucusu üzerine taşınmıştır. Uygulama sunucusu üzerindeki iş mantığı 2 adet geliştirme katmanı içerir. Bunlardan birincisi .NET kütüphanelerinden oluşur. PaperWork kullanıcı ara yüzleri bu kütüphane üzerinde geliştirilmiştir. Yani kullanıcı ara yüzlerinde bulunan tüm fonksiyonlar bu geliştirme katmanı aracılığı ile yeni ara yüz geliştirmeye, dış sistemler ile entegrasyona açıktır. PaperWork aynı zamanda diğer teknolojiler ile de entegre olabilmek için SOAP 1.2 standartlarında üretilmiş Web Servis kütüphanesini içerir. SAP ara yüzleri, PaperWork Mobil ara yüzleri bu teknoloji kullanılarak hayata geçirilmiştir. Geliştirme katmanı tüm fonksiyonlarına ek olarak diğer uygulamaların ara yüzlerinde belge görüntüleme fonksiyonlarını yerine getirmek amacı ile entegre edilebilir bir HTML5 görüntüleyiciye sahiptir. Bu görüntüleyici yine SAP ara yüzlerinde ve Mobil uygulamalarda kullanılmaktadır. Geliştirme kütüphanesi geliştirme kılavuzlarına sahiptir ve son kullanıcılara açılmıştır.
  • PaperWork kullanıcıları dış sistemler ile entegre olabilir. UserPlugin adı verilen teknoloji ile kullanıcılar her türlü platform ile, bir veri tabanı tablosu dahil senkronize edilebilir ve doğrulanabilir. Aynı anda birden fazla kullanıcı kaynağı aynı sistemde kullanılabilir.
  • PaperWork, işlemleri esnasında dış sistem veri tabanlarına erişim ihtiyacı duyabilir. Bunu sağlamak için DBPlugin adı verilen bir teknolojiye sahiptir. Dış veri tabanı bağlantısı bir kütüphane olarak geliştirilir. Mimaride tüm elektronik formlardan, iş akışı nesnelerinden bu katman kullanılarak veri tabanları üzerinde direk işlem yapılabilir.
  • PaperWork, gelişmiş bir Web Servis çağırma kütüphanesine sahiptir. İş akışlarında hiç kod yazmadan, sadece ara yüz tanımları ile web servis metodları çağrılabilir. Elektronik formlarda ise tek satır C# kodu yazılarak web servisi çağırmak mümkündür.
  • PaperWork, 4.0 versiyonu ile beraber ara yüz entegrasyonuna da izin vermektedir. PaperWork elektronik formları her teknolojide geliştirilmiş ara yüz ile görsel entegrasyon sağlayabilir. Özellikle iş akışı formları hem HTML uygulamalarına hem de native uygulamalara entegre edilebilmekte, formlarda yazılan tüm fonksiyonlar çalışabilmekte, zorunlu alan kontrolü gibi fonksiyonlar kendisini çağıran uygulama ile haberleşebilmektedir. PaperWork mobil uygulamaları, PaperWork Outlook uzantısı bu teknoloji kullanılarak geliştirilmiştir.

Kısacası PaperWork entegre olsun diye geliştirilmiştir. Kendi mimarisi her türlü platform ile veri alışverişi yapabilir. Her türlü platform da PaperWork fonksiyonlarını çağırabilir ve elektronik form, HTML5 görüntüleyicisi seviyesinde entegre olabilir. PaperWork içerisindeki gelişmiş raporlama, izleme, KPI ve SLA fonksiyonları sayesinde tüm sistemler tek bir noktadan izlenebilir, yönetilebilir.

Günümüz dünyasında geçmiş ve şimdi arasında entegre olmuş dev konserler verebilmeniz dileğiyle…

Ne Düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bize Yazın

PaperWork'ü görmeden karar vermeyin!

Bizimle iletişime geçin, size özel bir demo gerçekleştirelim.

İhtiyaçlarınızı dinliyor ve sizin için özel bir demo hazırlıyoruz.

Kazançlarınız:
Sırada ne var?
1

Sizin için uygun bir zaman aralığı belirliyoruz.

2

Bir tanışma toplantısı düzenliyoruz.

3

Size özel bir demo gerçekleştiriyoruz.

Ücretsiz Demo Talep Edin